1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Rast aktivity v britskom výrobnom sektore sa v novembri spomalil

british flagLondýn - Rast aktivity v britskom výrobnom sektore sa v novembri nečakane spomalil. Továrne totiž po oslabení libry čelia stúpajúcim nákladom na vstupné suroviny.

Slabšia libra síce krátko po júnovom referende pomohla zvýšiť britský export, ale v novembri už tempo rastu exportných objednávok nedosiahlo rovnakú úroveň ako v predchádzajúcich mesiacoch.

Podľa najnovšieho prieskumu agentúry Markit index nákupných manažérov (PMI) z britského výrobného sektora v novembri klesol na 53,4 z 54,2 bodu v októbri. Nesplnili sa tak predpovede analytikov, ktorí očakávali, že sa naopak zvýši na 54,5 bodu.

No aj napriek poklesu sa hodnota PMI udržala nad hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje pokles aktivity v danom odvetví od expanzie. To podľa Markit signalizuje, že výrobný sektor prispeje v aktuálnom 4. kvartáli roka k solídnemu rastu ostrovnej ekonomiky.

Britskej ekonomike sa darí oveľa lepšie, než analytici očakávali po júnovom referende o brexite. Experti však varujú, že oveľa ťažšia skúška čaká Britániu na budúci rok. Predpovedajú, že inflácia začne strmo rásť a odkrojí tak značnú časť z kúpnej sily britských domácností.

Takmer všetci ekonómovia, ktorých oslovila agentúra Reuters, očakávajú, že spotrebiteľská inflácia na budúci rok prekročí 2-% cieľovú hranicu centrálnej banky.

07.12.2016 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...