1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Produkcia v priemysle USA zaznamenala v apríli nečakane prudký rast

usa-map-flagWashington - Priemyselná produkcia v USA sa v apríli vrátila k rastu, pričom tempo rastu bolo omnoho výraznejšie, než sa očakávalo. Prispela k tomu najmä výroba v energetických podnikoch.

Produkcia v americkom priemysle vzrástla podľa centrálnej banky Fed minulý mesiac o 0,7 % po tom, ako v predchádzajúcom mesiaci zaznamenala 0,9-% pokles. Ekonómovia očakávali, že produkcia sa vráti k rastu, počítali však s tým, že rast dosiahne iba 0,2 %. Vychádzali pritom z pôvodne uvádzaného poklesu za mesiac marec, ktorý bol stanovený na 0,6 %.

Pod prudký obrat vo vývoji priemyselnej produkcie v USA sa do veľkej miery podpísala produkcia v energetickom sektore. Tá sa zvýšila v apríli o 5,8 % po 3,3-% poklese v marci.

Produkcia vo výrobnom sektore vzrástla podstatne miernejším tempom, o 0,3 %. Aj to však znamená výrazné zlepšenie oproti marcu, keď v rovnakom rozsahu klesla.

Na druhej strane, produkcia v ťažobnom sektore zaznamenala ďalší výrazný pokles. Po tom, ako v marci klesla produkcia v tomto sektore o 3 %, v apríli zaznamenala pokles o 2,3 %.

24.05.2016 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...