1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Produkcia talianskeho priemyslu v máji nečakane klesla

italian-flagRím - Produkcia talianskeho priemyslu v máji nečakane klesla. To prekvapilo analytikov, ktorí predpovedali, že bude pokračovať v raste.

Tento výsledok sťaží premiérovi Matteovi Renzimu jeho snahy postaviť ekonomiku znova pevne na nohy.

Podľa predbežných údajov štatistického úradu v Ríme sa výkon priemyslu v tretej najväčšej ekonomike eurozóny po očistení od sezónnych vplyvov v máji znížil o 0,6 % v porovnaní s aprílom, keď medzimesačne vzrástol o 0,4 %. Tento výsledok zaostal za odhadmi analytikov, ktorí predpovedali, že sa rast priemyslu v Taliansku v máji iba spomalí na 0,1 %.

V medziročnom porovnaní produkcia talianskeho priemyslu v máji tiež klesla, prvýkrát za päť mesiacov, a to o 0,6 % po aprílovom zvýšení o 1,8 %.

Čo sa týka jednotlivých odvetví talianskeho priemyslu, výroba energií sa v máji znížila o 5,9 % a kapitálových produktov o 1,5 %, zatiaľ čo výroba polotovarov vzrástla o 1,8 %.

Za prvých päť mesiacov roka sa výkon talianskeho priemyslu zvýšil o 1,3 %.

Medzinárodný menový fond (MMF) predpovedal talianskej ekonomike tento rok rast o 1,1 %, čo znamená, že výrazne zaostáva za tempom expanzie väčšiny členov eurozóny.

Talianska ekonomika len vlani prekonala recesiu, najdlhšiu od druhej svetovej vojny, ale jej rast je stále pomerne slabý a vláde sa nedarí dosiahnuť jeho zrýchlenie.

18.07.2016 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...