1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Produkcia priemyslu v eurozóne v marci medzimesačne klesla

Eurosymbol buildingLuxemburg - Produkcia priemyslu v eurozóne v marci medzimesačne klesla, už druhýkrát po sebe, a v celej Európskej únii (EÚ) stagnovala. Informoval o tom európsky štatistický úrad Eurostat.

Podľa predbežných údajov Eurostatu sa priemyselná produkcia v 19 krajinách, ktoré zaviedli euro, po očistení od sezónnych vplyvov v marci znížila medzimesačne o 0,1 %, rovnako ako vo februári. Analytici pritom očakávali, že priemysel ožije a jeho produkcia stúpne o 0,3 %.

V celej EÚ výkon priemyslu v marci už druhý mesiac po sebe stagnoval.

V medziročnom porovnaní sa produkcia priemyslu v eurozóne v marci zvýšila o 1,9 % a v celej Únii o 2,4 %.

Dôvodom marcového medzimesačného poklesu priemyselnej produkcie v euroregióne bolo zníženie výroby energií o 3,2 %, zatiaľ čo výroba kapitálových produktov vzrástla o 0,2 %, polotovarov o 0,3 %, tovarov dlhodobej spotreby o 0,9 % tovarov krátkodobej spotreby o 2,1 %.

V celej EÚ produkcia energií v marci medzimesačne klesla o 2,8 %, ale výroba kapitálových produktov sa zvýšila o 0,1 %, polotovarov o 0,4 %, tovarov dlhodobej spotreby o 0,9 % a tovarov krátkodobej spotreby o 1,9 %.

Spomedzi štátov EÚ, ktoré Eurostatu dodali údaje za marec, sa priemyselná produkcia v porovnaní s februárom najviac znížila v Litve (-3,1 %), Grécku (-2 %) a Holandsku (-1,7 %). Naopak, najvýraznejší medzimesačný nárast priemyselnej výroby nahlásili Rumunsko (2,6 %), Estónsko (2,4 %), Poľsko (2,1 %) a Francúzsko (2 %).

Aj v medziročnom porovnaní výroba energií v marci klesla, a to v eurozóne o 4,8 % a v EÚ o 5,7 %. V ostatných odvetviach sa výroba v  eurozóne v marci zvýšila, pričom najstrmšie stúpla produkcia tovarov dlhodobej spotreby, o 4,1 %, nasledujú výroba  polotovarov (3,2 %), kapitálových produktov (2,7 %) a tovarov krátkodobej spotreby (1,7 %).

V EÚ v marci vzrástla produkcia polotovarov aj tovarov dlhodobej spotreby medziročne o 3,3 %, tovarov krátkodobej spotreby o 2,9% a kapitálových produktov o 2,4 %.

V rámci EÚ sa priemyselná produkcia v marci medziročné najviac zvýšila v Estónsku (14,8 %), Rumunsku (10,2 %) a Lotyšsku (10%) a klesla len v Holandsku (-2,2 %).

Eurostat nemá zatiaľ k dispozícii marcové údaje zo Slovenska.

22.05.2017 TASR

PREDPLAŤTE SI

220x600 SKA

Nenechajte si ujsť...