1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Produkcia priemyslu v eurozóne aj v EÚ v marci medzimesačne klesla

Eurosymbol buildingLuxemburg - Produkcia priemyslu v eurozóne aj v celej 28-člennej Európskej únii (EÚ) v marci medzimesačne klesla, ale menej ako vo februári, medziročne však vzrástla.

Informoval o tom na svojej internetovej stránke európsky štatistický úrad Eurostat.

Podľa predbežných údajov Eurostatu sa priemyselná produkcia v 19 krajinách, ktoré zaviedli euro, po očistení od sezónnych vplyvov v marci znížila o 0,8 % v porovnaní s februárom, keď klesla o 1,2 %.

Aj v celej EÚ sa výkon priemyslu v marci znížil, a to medzimesačne o 0,5 % po februárovom poklese o 1 %.

V medziročnom porovnaní produkcia priemyslu v eurozóne v marci vzrástla o 0,2 % a v celej únii o 0,3 %.

Dôvodom marcového medzimesačného zníženia priemyselnej produkcie v euroregióne bol pokles výroby tovarov krátkodobej spotreby o 1,9 %, kapitálových produktov o 1,1 %, polotovarov o 0,8 % a tovarov dlhodobej spotreby o 0,4 %, zatiaľ čo produkcia energií vzrástla o 2 %.

V celej EÚ produkcia tovarov krátkodobej spotreby v marci medzimesačne klesla o 1,4 %, výroba kapitálových produktov a polotovarov sa znížila zhodne o 0,7 % a tovarov dlhodobej spotreby o 0,5 %. Iba produkcia energií vzrástla o 1,7 %.

Spomedzi štátov EÚ, ktoré Eurostatu dodali údaje za marec, priemyselná produkcia v porovnaní s februárom najviac klesla v Írsku (-11,2 %), Litve (-3,5 %) a Estónsku (-3,3 %) a najvýraznejší medzimesačný nárast priemyselnej výroby nahlásili Chorvátsko (5 %), Lotyšsko (4,3 %), Česká republika (1,4 %) a Španielsko (1,3 %).

V medziročnom porovnaní sa výroba kapitálových produktov v eurozóne v marci zvýšila o 1,6 % a tovarov dlhodobej spotreby a polotovarov zhodne o 1,1 %. Ale výroba tovarov krátkodobej spotreby sa prepadla o 3 % a produkcia energií klesla o 0,7 %.

V EÚ v marci medziročne vzrástla produkcia kapitálových tovarov o 1,8 %, tovarov dlhodobej spotreby o 1,4 a polotovarov o 0,7 %, zatiaľ čo výroba energií klesla o 0,4 % a produktov krátkodobej spotreby o 2,5 %.

V rámci EÚ sa priemyselná produkcia v marci medziročne najviac zvýšila v Chorvátsku (6,9 %), Švédsku (4,9 %) a Slovinsku (4,4 %). Najvýraznejší pokles zaznamenali Írsko (-10,6 %), Malta (-5,4 %), Estónsko (-4,8 %) a Grécko (-4,1 %).

Slovensko zatiaľ údaje za marec Eurostatu nedodalo.

19.05.2016 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...