1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Produkcia priemyslu v eurozóne aj v EÚ v decembri medzimesačne klesla

Eurosymbol buildingLuxemburg - Produkcia priemyslu v eurozóne vlani v decembri oproti novembru klesla viac, ako ekonómovia predpovedali. Aj v celej Európskej únii (EÚ) sa výkon priemyslu v sledovanom období znížil. Informoval o tom európsky štatistický úrad Eurostat.

Podľa predbežných údajov Eurostatu sa priemyselná produkcia v 19 krajinách, ktoré zaviedli euro, po očistení od sezónnych vplyvov v decembri znížila medzimesačne o 1,6 %, zatiaľ čo v novembri ešte vzrástla o 1,5 %. Analytici pritom očakávali miernejší pokles novembrovej produkcie v eurozóne, a to o 1,5 %.

Aj v celej EÚ priemysel po novembrovom náraste o 1,6 % v poslednom mesiaci roka znížil svoj výkon medzimesačne o 1 %.

V medziročnom porovnaní sa tempo rastu priemyselnej výroby v eurozóne v decembri spomalilo na 2 % z 3,2 % v novembri a v celej únii dosiahlo 2,9 %.

Za celý minulý rok sa výkon priemyslu v eurozóne zvýšil o 1,3 % a v EÚ o 1,4 %.

Dôvodom decembrového medzimesačného poklesu priemyselnej produkcie v euroregióne bolo zníženie výroby kapitálových produktov o 3,3 %, energií o 1,4 %, tovarov krátkodobej spotreby o 1,2 % a polotovarov o 0,2 %. Produkcia tovarov dlhodobej spotreby pritom vzrástla o 2,9 %.

V celej EÚ sa produkcia kapitálových produktov v decembri medzimesačne znížila o 2,2 %, energií o 1,4 %, tovarov krátkodobej spotreby o 0,8 %. Produkcia polotovarov pritom stagnovala a výroba tovarov dlhodobej spotreby sa zvýšila o 2,7 %.

Spomedzi štátov EÚ, ktoré Eurostatu dodali údaje za december, sa priemyselná produkcia v porovnaní s novembrom najviac znížila v Írsku  (-11,7 %), Nemecku (-3,1 %) a Česku (-2,2 %), a najstrmšie stúpla v Chorvátsku (3,9 %) a v Grécku a na Malte (zhodne o 2,4 %).

V medziročnom porovnaní sa v eurozóne v decembri zvýšila produkcia energií, o 6,5 %, tovarov dlhodobej spotreby o 3,9 %, polotovarov o 3,4 %, tovarov dlhodobej spotreby o 0,1 %, zatiaľ čo výroba kapitálových produktov klesla o 0,1 %.

V EÚ medziročne vzrástla produkcia energií o 5,4 %, polotovarov o 4,6 %, tovarov dlhodobej spotreby o 4,5 %, tovarov krátkodobej spotreby o 1,4 % a kapitálových tovarov o 1,1 %.

V rámci EÚ sa priemyselná produkcia v decembri medziročne najviac zvýšila v Chorvátsku (14,9 %), Lotyšsku (11,5 %) a Dánsku (11,1 %) a najvýraznejšie klesla v Luxembursku (-5,1 %), Írsku (-1,8 %), Nemecku a Švédsku (zhodne o -0,8 %).

Na Slovensku priemyselná výroba v decembri medzimesačne vzrástla o 0,4 % a medziročne o 3 %.

23.02.2017 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...