1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Produkcia japonského priemyslu v apríli vzrástla

japanese flagTokio - Produkcia japonského priemyslu v apríli vzrástla viac, ako naznačoval predbežný odhad. Vyplýva to zo spresnených štatistík, ktoré zverejnilo japonské ministerstvo hospodárstva, obchodu a priemyslu.

Konkrétne, výkon japonského priemyslu sa v apríli 2016 v porovnaní s marcom zvýšil o 0,5 %, a nie o pôvodne odhadovaných 0,3 %. Je to už druhý medzimesačný nárast produkcie po sebe, ale podstatne slabší ako v marci, keď výkon priemyslu v tretej najväčšej svetovej ekonomike stúpol o 3,8 %.

Ministerstvo zároveň revidovalo smerom nahor aj tempo zvyšovania dodávok japonských výrobkov v apríli, a to na 1,6 % z pôvodných 1,5 %, zatiaľ čo skladové zásoby firiem klesli o 1,7 %.

V medziročnom porovnaní sa produkcia japonského priemyslu v apríli znížila menej, ako signalizovali predbežné údaje, a to o 3,3 % namiesto o 3,5 %.

Japonská ekonomika stále nedokáže nabrať rýchlejšie tempo, aj napriek masívnym stimulom od centrálnej banky. Tá koncom apríla zhoršila svoju prognózu pre hospodárstvo v súčasnom fiškálnom roku 2016/2017, ktorý sa začal 1. apríla. Najnovšie banka očakáva, že sa hrubý domáci produkt Japonska zvýši len o 1,2 %, a nie o 1,5 %, ako predpovedala začiatkom tohto roka.

20.06.2016 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...