1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Produkcia britského priemyslu v marci klesla, už tretí mesiac po sebe

british flagLondýn - Produkcia britského priemyslu v marci klesla, už tretí mesiac po sebe. To je ďalší signál, že vlaňajšie rozhodnutie Britov o brexite sa už začína prejavovať v ekonomike.

Podľa najnovších údajov britského štatistického úradu (ONS) sa výkon britského priemyslu v marci 2017 znížil medzimesačne o 0,5 %. Ekonómovia pritom očakávali, že produkcia britského priemyslu v sledovanom období klesne o 0,4 % po februárovom páde o 0,8 %.

Podobne aj výrobný sektor negatívne prekvapil ekonómov, keď medzimesačne znížil svoju produkciu o 0,6 %. To je viac ako 0,3-% pokles vo februári a horší výsledok ako nárast výroby o 0,2 %, ktorý očakávali analytici.

V medziročnom porovnaní sa tempo rastu produkcie britského priemyslu v marci spomalilo na 1,4 % z 2,5 % vo februári. Tento výsledok zaostal za odhadmi ekonómov, ktorí počítali s marcovým zvýšením produkcie o 1,9 %.

Za celý 1. kvartál sa výkon priemyslu ako celku zvýšil len o 0,1 %, pričom výrobný sektor dosiahol len 0,3-% rast.

Britská ekonomika tento rok spomaľuje po tom, ako vlani v 2. polroku veľmi dobre zvládla otrasy spôsobené júnovým referendom o brexite.

Spomaľovanie hospodárskeho rastu a neistota spojená s budúcimi vzťahmi Londýna a Bruselu tak zvyšujú pravdepodobnosť, že centrálna banka Bank of England ponechá kľúčové úrokové sadzby na rekordne nízkej úrovni ešte ďalšie dva roky, až do vystúpenia Veľkej Británie z Európskej únie (v marci 2019).

18.05.2017 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...