1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Priemyselná výroba v ČR v januári vzrástla o 9,6 %

ceske-korunyPraha - Po krátkej oddychové prestávke, ktorú si český priemysel vybral v decembri, jeho rast opäť zrýchľuje.

Tempo medziročného rastu českej priemyselnej výroby sa zrýchlilo na 9,6 % z 2,7 % v decembri. Najviac k tomu prispela výroba motorových vozidiel a elektriny. Naopak, produkcia v segmente ťažby a dobývania sa znížila.

Tržby v českom priemysle v januári medziročne vzrástli o 12 % a hodnota nových objednávok stúpla o 7 %.

Výroba na kalendárne upravenej báze v januári medziročne vzrástla o 4,3 %. Tohtoročný január mal v porovnaní s rovnakým mesiacom predchádzajúceho roka o dva pracovné dni viac. Po vylúčení sezónnych vplyvov sa priemyselná výroba medzimesačne zvýšila o 3,5 %.

Motorom českého priemyslu zostávajú automobilky. V januári ich výroba vyskočila takmer o 19 % a opäť smerujú k novému historickému rekordu počtu vyrobených automobilov. Hlavným dôvodom pozitívneho vývoja je rastúci dopyt v Európe, ktorý sa zvyšuje už štyri roky a zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že sa blíži koniec tohto boomu.

Po dlhšom čase zvýšila svoj výkon aj energetika. Slabý je naďalej podľa očakávania ťažobný priemysel, kde sa produkcia prepadla o 15 %.

28.03.2017 TASR

PREDPLAŤTE SI

220x600 SKA

Nenechajte si ujsť...