1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Pokles aktivity vo výrobnom sektore eurozóny bol oproti odhadom miernejší

Eurosymbol buildingBrusel - Aktivita vo výrobnom sektore eurozóny pokračovala minulý mesiac v poklese, tempo poklesu však bolo miernejšie, než uvádzal predbežný odhad. Poukázali na to zverejnené konečné výsledky prieskumu agentúry S&P Global a Hamburg Commercial Bank (HCOB). Informoval o tom portál RTTNews.

Index nákupných manažérov pre výrobný sektor eurozóny dosiahol vo februári 46,5 bodu oproti januárovej hodnote 46,6 bodu, ktorá predstavovala 10-mesačné maximum. Aj keď februárový údaj znamená oproti januáru zrýchlenie poklesu aktivity v sektore, keďže rast od poklesu oddeľuje hranica 50 bodov, údaj je lepší než predbežný odhad spred týždňa. Ten uvádzal index nákupných manažérov na úrovni 46,1 bodu.

Vývoj vo februári výrazne ovplyvnili nové objednávky. Tie síce klesli, avšak najslabším tempom od marca minulého roka. Produkcia pokračovala v stabilnom poklese.

Čo sa týka jednotlivých štátov eurozóny, pod pokles aktivity vo výrobnom sektore eurozóny sa naviac podpísalo Nemecko, najväčšia ekonomika menového bloku. Príslušný index nákupných manažérov klesol vo februári na 42,5 bodu z januárovej úrovne 45,5 bodu.

Naopak, tempo poklesu aktivity vo výrobnom sektore Francúzska aj Talianska sa zmiernilo. Navyše, Španielsko vykázalo návrat aktivity v sektore k rastu, prvýkrát za takmer rok. Príslušný index dosiahol vo februári 51,5 bodu, zatiaľ čo v januári predstavoval 49,2 bodu.

08.03.2024 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...