1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

SLOVNAFT MONTÁŽE A OPRAVY, a. s.

Slovnaft montaze a opravyMedzi výzvy do budúcnosti patria ľudia a moderné technológie

Údržbárska spoločnosť SLOVNAFT MONTÁŽE A OPRAVY zabezpečuje kvalitné a promptné služby v oblasti komplexného servisu, technologických odstávok, generálnych revízií a dodávok zariadení do výrobných, logistických a energetických prevádzok skupiny Slovnaft. V roku 2023 odpracovalo 440 interných zamestnancov a stovky externých dodávateľov približne 2,5 milióna hodín. 100-% dcérsku spoločnosť rafinérie SLOVNAFT čaká v roku 2024 výzva v podobe jednej z najväčších generálnych revízií v histórii. O aktuálnych témach aj plánoch do budúcnosti sme sa porozprávali s generálnym riaditeľom Ing. Erikom Wandracsekom.

Akými aktuálnymi témami sa v spoločnosti zaoberáte?

Rozdelil by som ich na dve časti: v prvom rade je to operatívna oblasť – zabezpečenie výkonov bežnej údržby a výkonov investičného charakteru, ako sú odstávkové práce a investičné projekty. Druhú významnú časť predstavuje vízia, kam smerovať v aktuálnom prostredí, ktoré sa v našom odvetví dramaticky mení. V najbližších rokoch stoja pred nami veľké výzvy, ktoré sa bytostne dotýkajú nášho predmetu podnikania – v oblasti ľudských zdrojov, nových technológií alebo zelenej ekonomiky. Celá spoločnosť sa stáva stále viac zelenšou, ekologicky orientovanou, ľudia čoraz častejšie hľadajú work-life balance. Musíme systém nastaviť tak, aby sme plnili očakávania našich zákazníkov a zároveň ostali atraktívni pre zamestnancov a napĺňali ich predstavu rovnováhy medzi pracovným a súkromným životom, medzi úlohami, ktoré plnia.

Aké úlohy vás čakajú v roku 2024?

Tento rok pred nás stavia výzvy v podobe jednej z najväčších generálnych revízií v histórii. Dva najväčšie bloky nás čakajú od mája a ďalšie v jeseni. Jarná časť bude rafinérska a jesenná bude patriť petrochémii. Budú sa realizovať hlavne práce, ktoré súvisia s čistením zariadenia, výkonom legislatívnych činností a manipuláciou s katalyzátorom, a popritom aj realizácia investičných projektov, ktoré vyplývajú zo schváleného plánu. Samotné projekty prešli revíziou s ohľadom na globálnu situáciu a stále silnejúci tlak na zelenú ekonomiku a redukciu CO2, takže množstvo projektov je zameraných na environmentálnu oblasť ako je znižovanie emisií, znižovanie spotreby energií, elektrifikácia a ďalšie.

Spomenuli ste, že odvetvie sa dramaticky mení. Ako sa bude vyvíjať oblasť údržby?

Čelíme výzve kádrov. Systém školstva negeneruje dostatočný počet mladých absolventov, ktorí by boli pripravení na prácu v priemysle a myslím si, že to nie je len problém Slovnaftu, ale všetkých veľkých podnikov. Zanikli centrá vzdelávania, takže sme odkázaní na systém školstva, ktorý nie veľmi reflektuje potreby priemyslu. Aktuálne pracujeme s duálnou akadémiou, ktorá vznikla pri spoločnosti VW, ale snažíme sa zintenzívniť spoluprácu aj s vybranými priemyselnými školami v Bratislave a blízkom okolí. Som veľmi milo prekvapený ich pozitívnym naladením na spoluprácu a otvorenosťou vedenia škôl. Dokážu definovať priestor ako si vieme navzájom pomôcť, vedia veľmi jednoznačne formulovať to, na čo táto mladá generácia počúva a čo ich môže zaujať. Ideme teda touto cestou. Mali sme prvých študentov na praxi, spoluprácu plánujeme rozšíriť o prednášky našich expertov na školách a budeme hľadať ďalšie možnosti spolupráce, aby sme si našli kolegov nielen na výkonné, ale aj na stredné manažérske pozície, ktoré sa zaoberajú riadením výkonov údržby v Slovnafte.

V oblasti ľudských zdrojov bude tiež zaujímavou témou prepojenie ľudských generácií. Generácia Z napríklad pracuje s úplne inými očakávaniami, má iné návyky a prístup k práci ako staršie generácie. Jednou z veľkých manažérskych výziev bude prepojiť tieto rozdielne svety, dostať z obidvoch prístupov to najlepšie a splniť očakávania, ktoré sú diametrálne odlišné pri 25-ročných a ľudí po 50-tke.

Spomenuli ste využitie umelej inteligencie (AI) – aké uplatnenie vo vašej práci nájdu najnovšie technológie?

Všadeprítomná umelá inteligencia a digitalizácia sú veľkou témou. Nie všetko je v našom prostredí aplikovateľné, musíme byť kritickí vo výbere toho, čo má pre nás zmysel. Našou ambíciou je maximálne využiť potenciál nových technológií, znížiť záťaž na pracovníkov, ideálne mnohé procesy automatizovať. Bude dôležité správne sa rozhodnúť ako implementovať digitalizáciu a výdobytky umelej inteligencie.

Kde ešte vidíte možnosti nových technológií okrem umelej inteligencie?

Veľmi zaujímavá môže byť 3D tlač. Táto oblasť sa rozvíja raketovým tempom a stále viac firiem je schopných tlačiť veľmi sofistikované časti – súčiastky, komponenty do väčších celkov. Pomôcť nám môže aj podoblasť umelej inteligencie Machine learning – softvéry, ktoré dokážu predikovať vývoj stavu zariadení a ich degradačné mechanizmy na základe historických údajov a zmien kľúčových parametrov.

Skúšali sme sa pozrieť aj na možnosť využitia okuliarov na virtuálnu realitu, ale aktuálne sa sústredíme na iné možnosti. Rozhodli sme sa však nastúpiť na cestu digitalizácie dokumentácie, ktorá súvisí s výkonom našich prác – konkrétne projekt Elektronické denníky má za cieľ znížiť administratívnu záťaž a zautomatizovať túto časť procesu.

Môže vám umelá inteligencia pomôcť aj v personálnej oblasti?

V našom segmente ľudskú prácu ničím nenahradíme. Spomínané projekty nám môžu pomôcť predikovať budúci vývoj zariadení, ale samotná oprava musí byť vždy vykonaná ľuďmi. Potrebujeme ďalej a systematicky pracovať na tom, aby bolo porúch čo najmenej, aby boli opravy plánované a nevytvárali krátkodobé preťaženia v dopyte po údržbe. Celé je to téma spoľahlivosti a plánovania údržby. Takže to najdôležitejšie posolstvo je, že bez ľudí to nepôjde. Hlavné je mať dopyt čo najviac vyrovnaný a čo najviac plánovaný.

Môžete konkretizovať zelené projekty, na ktoré sa sústreďujete?

Spustili sme veľký zelený projekt – zásobník kvapalného etylénu. Nový zásobník prinesie lepšiu flexibilitu pri prevádzkovaní LDPE4, úsporu elektrickej energie a zníženie objemu vypúšťaných emisií CO2. Ďalšie projekty sa budú zameriavať na zefektívňovanie a modernizáciu existujúcich zariadení, na elektrifikáciu vybraných zariadení a, samozrejme, pokračujeme v ďalších zelených projektoch. Ako príklad môžem uviesť plánovanú výmenu pece na destilácii, revamp výrobnej jednotky Polypropylén atď. Rádovo pôjde v nasledujúcich rokoch o investície v stovkách miliónov eur.

Vaším hlavným zákazníkom je materská spoločnosť, ale pracujete aj pre externých zákazníkov. Akú časť produkcie predstavujú externé zákazky?

Je toho málo, menej ako 5 % produkcie, gro činností vykonávame pre Slovnaft. Pri hľadaní externých príležitostí sme sa vybrali cestou služieb pre dcérske spoločnosti MOL-u. Stále sa nevzdávame myšlienky, že perspektívne si dokážeme pomôcť s veľkými priemyselnými hráčmi na slovenskom trhu. Každý je silný v niektorej oblasti a keď to zmapujeme, dokážeme si navzájom pomôcť bez toho, aby trpeli naše materské firmy. Externý výkon nesmie mať vplyv na dostupnosť a prístup k údržbe materských výrobných závodov.

Na čo sa budú zameriavať vaše ďalšie plány do budúcnosti?

Radi by sme zrevidovali našu organizačnú štruktúru aj s ohľadom na aktuálne potreby Slovnaftu. Medzi hlavné výzvy na nasledujúce obdobie patria ľudia – získavanie nových kádrov, vzdelávanie, budovanie kompetencií na budúce riadenie tímov a v neposlednom rade zabezpečenie spoľahlivej a bezpečnej údržby.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...