1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

GEVORKYAN, a.s.

Gevorkyan 22Naša stratégia je jednoduchá, hráme na istotu

Podnik vo Vlkanovej pri Banskej Bystrici vznikol so zámerom vytvoriť férovo fungujúci svet a jeho zakladateľ Artur Gevorkyan z neho postupne vybudoval jednu z celosvetovo najinovatívnejších spoločností v odvetví práškovej metalurgie. Brány do novej dimenzie sa firme otvorili po vstupe na Pražskú burzu v roku 2022. „Na Pražskú burzu nás doviedli dva dôvody: zachovanie vplyvu na riadenie spoločnosti a zabezpečenie kapitálu na ďalšiu expanziu.

Keďže každoročne rastieme dvojciferným tempom, kapitál sme sa rozhodli získať práve touto cestou. Získali sme tým voľnú ruku pri investíciách a zároveň silnú vyjednávaciu pozíciu vo vzťahu s dodávateľmi,“ hovorí pre časopis Priemysel Dnes Ing. Artur Gevorkyan, predseda predstavenstva akciovej spoločnosti GEVORKYAN.

Tento počin nezostal bez povšimnutia ani v zahraničí. V španielskom meste Bilbao v novembri 2023 slovenská firma získala prestížne ocenenie v European Small and Mid-Cap Awards a v kategórii International Stars sa umiestnila medzi tromi najlepšími. Pripomenieme, že tieto ceny sú udeľované s cieľom zdôrazniť inovácie spoločností, ktoré prispievajú k hospodárskemu rastu celej EÚ. Ocenenia vyzdvihujú úspechy prvotného úpisu akcií (IPO) a príklady výhod, ktoré kótovanie na burzách prináša. Artur Gevorkyan zároveň dodáva, že vstupu na burzu predchádzali tri desaťročia tvrdej práce aj netradičného prístupu ku každodenným výzvam. „V našej firme sme vďační za chyby a verejne o nich hovoríme. Chyby sú totiž hybnou silou rozvoja za predpokladu, že sa nebudú opakovať.“

Spoločnosť GEVORKYAN sa zaoberá komplexným procesom práškovej metalurgie. O aké technológie ide?

Naša firma patrí k svetovým unikátom, keďže máme pod jednou strechou sústredené všetky štyri odvetvia práškovej metalurgie. Prvým je sintering, čiže klasická prášková metalurgia, nasleduje vstrekovanie kovových práškov (MIM), izostatické lisovanie za tepla (HIP) a aditívna výroba (AM), to znamená 3D tlač výrobkov z kovu. Tieto technológie nám umožňujú byť jediným dodávateľom portfólia unikátnych výrobkov pre automobilový, ropný, medicínsky a kozmetický priemysel. Zároveň disponujeme nástrojárňou, vlastným oddelením vývoja a laboratóriom.

Recesia a finančná kríza vás v minulosti nezasiahli, ale práve naopak. Vnímate rovnako pozitívne aj súčasnosť?

Naša stratégia je jednoduchá – sledujeme, v akých oblastiach budú zákazníci najbližšie roky míňať peniaze. V každej kríze totiž platia rovnaké zákonitosti. Do popredia vystupuje záujem, ktorý nie je založený na snahe dotlačiť dodávateľa k niekoľkopercentným zľavám. Prím hrajú inovatívne technológie s možnosťou ušetriť významný objem finančných prostriedkov. Keď všetko vo svete ako-tak funguje, je ťažké presadiť niečo nové, a práve v časoch krízy sú alternatívne riešenia oveľa žiadanejšie. Zákazníkom padne vhod, že v šuplíku im leží náš hotový projekt a čakáme len na ich vyjadrenie. Každý takýto moment však vyžaduje dôkladnú pripravenosť. S plným nasadením sa preto venujeme vývoju a počtom nových projektov 5 až 7 krát prevyšujeme priemer, ktorý zvyčajne dosahujú európske firmy v našom odvetví.

Aké výsledky očakávate v hospodárení za rok 2023?

Počty niektorých zákaziek, najmä v segmente automotive, klesajú, a paradoxne v rovnakom segmente zaznamenávame nárast v iných typoch projektov. Počas roka 2023 sme v absolútnej miere napredovali podľa plánu, dokonca sme ho o niečo prekročili. Pri plánovaní vychádzame z existujúcich kontraktov, takže očakávame obrat na úrovni 75 miliónov eur.

Aké systémové kroky robíte pre zvyšovanie energetickej sebestačnosti?

Stratégia firmy GEVORKYAN už tri desaťročia stojí na rovnakom princípe: istota je pre nás nadovšetko. Chceme, aby firma zvládla akékoľvek situácie, ktoré môžu nastať pod vplyvom vonkajších okolností. Preto máme na firme poistené všetko – od techniky až po ľudí, vrátane ich omylov. Rovnako postupujeme v prípade úzkych miest vo výrobe a pri zásobovaní energiami. Už v minulosti nám bolo jasné, že energetická nezávislosť je kľúčová pre rozvoj zdravého podniku, preto sme vybudovali vlastný generátor dusíka, máme dva generátory vodíka a v súčasnosti pracujeme na projekte fotovoltických panelov.

Môžete spomenúť investície, ktoré ste uskutočnili v poslednom období?

V susedstve firemného areálu sme prikúpili nehnuteľnosti a tým, že sú vybavené inžinierskymi sieťami, sme ušetrili približne milión eur. Ďalej sme vybudovali úsek kalibrovania, čo vyžadovalo zaobstaranie šiestich nových strojov. Štyri z týchto zariadení boli dovezené z USA, pretože situácia v Európe neumožňovala zakúpiť ich od európskych výrobcov vzhľadom na neistú cenu, nedostatok komponentov a dlhé dodacie termíny.

Vstup na burzu nám otvoril cestu k novým investíciám do automatizácie výroby. Na každých dvoch zamestnancov dnes disponujeme jedným robotom. Pre zaujímavosť, nemecké firmy dosahujú pomer 6:1 a japonské 4:1. Predstavitelia zahraničných spoločností obdivujú rôznorodosť našej výroby, stupeň automatizácie a celkovú optimalizáciu procesov. Roboty sa v čo najväčšej miere snažíme využívať aj v administratíve.

Expandujete na nové trhy. Kedy dôjde k spusteniu výroby v nových fabrikách?

Do USA, Kanady a krajín Južnej Ameriky dodávame výrobky viac ako 20 rokov, sídli tam významná časť našich zákazníkov. Hoci práškové diely boli vyvíjané v Európe, neporovnateľne väčšie využitie nachádzali mimo nášho kontinentu. Na ilustráciu si dovolím uviesť malý príklad. Pokým pred desaťročím sa v každom automobile od výrobcu Škoda nachádzalo cca 2 kg práškových dielov, v rovnakom období mali americké vozidlá 40 až 50 kg a japonské autá až do 80 kg práškových dielov. Európa je v tomto smere konzervatívna, Japonci sú inovatívni a Američania zas praktickí. Keď im niečo dáva matematickú logiku, presedlajú na výhodnejší variant.

V USA sme otvorili pobočku s cieľom byť bližšie k našim existujúcim zákazníkom a to isté sa týka aj Južnej Ameriky. Výrobcovia v týchto krajinách totiž nevnímajú dianie v Európe optimisticky. Obavy vzbudzujú ceny energií, vojnové udalosti a celková neistota v oblasti logistiky. Výrobu v nových fabrikách zatiaľ nemáme spustenú, v súčasnosti prebieha zdĺhavý proces registrácie.

Načrtli ste globálnu situáciu. Ako sa odzrkadlí v odvetví práškovej metalurgie?

V segmente práškovej metalurgie budú trpieť firmy, ktoré sa 100-% orientovali na automobilový priemysel. Automobilkami boli desaťročia žmýkané ako citrón, v dôsledku čoho redukovali všetky možné náklady. Jednou z najpodstatnejších nákladových položiek v priemysle je oblasť vývoja. Keď však získavate zákazky na milióny kusov, výrobu dokážete automatizovať linkami s minimálnym počtom pracovníkov a odbyt máte zabezpečený na desaťročie dopredu, vytráca sa motivácia držať vo firme celé tímy kreatívnych a zároveň drahých ľudí. Výsledkom je, že v období veľkých turbulencií na globálnom trhu sa takýto podnik nemá o čo oprieť.

Čo bude pre vás prioritou v roku 2024?

Dlhodobo sme top firmou ohľadne dvoch ukazovateľov. Prvým je finančný výnos na meter štvorcový a druhým je počet nových výrobkov. V našej výrobe sa stabilne nachádza až 50 % produktov, ktoré sme ešte pred rokom nevyrábali. Je to obrovský tlak na našich špecialistov, a patrí im obrovská úcta za ich vysoké profesionálne nasadenie. Až 10 % našich zamestnancov pôsobí práve v spomínanej oblasti vývoja a z tohto faktu vyplývajú aj naše nové ciele. Pri výrobe produktov šitých na mieru si nevystačíme so štandardnými materiálmi. Za kľúčový projekt preto považujeme spustenie vlastnej výroby materiálov. Naše know-how totiž spočíva v príprave takých kompozícií materiálov, aby sme dosiahli konkrétne mechanické vlastnosti výrobkov a splnili tak požiadavky aj tých najnáročnejších zákazníkov.
 
Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...