1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Zásoby ropy rastú aj napriek obmedzeniu ťažby

opec logoViedeň - Ropné rezervy vo svete pokračujú v raste aj napriek obmedzeniu ťažby, uviedla Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC).

Organizácia tiež zvýšila prognózu produkcie krajín, ktoré nie sú členmi kartelu, pre rok 2017, čo signalizuje, že OPEC sa zatiaľ nedarí znížiť nadmernú ponuku na trhu.

OPEC od 1. januára obmedzuje produkciu celkovo o 1,2 milióna barelov (1 barel = 159 litrov). Je to prvé zníženie ťažby za 8 rokov. Okrem toho priškrtilo produkciu aj Rusko a ďalších 10 štátov mimo OPEC.

Kartel OPEC však vo svojej mesačnej správe uviedol, že zásoby v priemyselných krajinách v januári stúpli a nachádzajú sa o 278 miliónov barelov nad 5-ročným priemerom. "Aj napriek korekcii na strane ponuky zásoby pokračujú v raste, a to nielen v USA, ale aj v Európe," uvádza sa v správe OPEC.

Produkcia 11 členov, ktorých sa týkajú ťažobné kvóty, vo februári klesla na 26,681 milióna barelov denne, pričom podľa dohody sa mala ťažba znížiť na 29,804 milióna barelov denne. To znamená, že krajiny splnili dohodu o obmedzení produkcie na viac než 100%

28.03.2017 TASR

PREDPLAŤTE SI

220x600 SKA

Nenechajte si ujsť...