1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

V Nemecku budú stavať veterné parky len víťazi štátnych tendrov

windfarm fullBerlín - Obdobie silno subvencovanej elektrickej energie získavanej z príbrežných veterných parkov sa v Nemecku chýli ku koncu. Potvrdil to prvý tender na vybudovanie takých parkov s inštalovaným výkonom 1500 megawattov (MW).

Vypísala ho Spolková elektrizačná agentúra.

V krajine sa teraz o štátnej podpore výrobcov elektriny z ekologických zdrojov rozhodovalo podľa toho, kto z nich bude na produkciu jednej kilowatthodiny (kWh) žiadať najnižšiu dotáciu.

Zvíťazila dánska štátna firma Dong a nemecký štátny podnik EnWB. Dáni vybudujú park s inštalovaným výkonom 600 MW a na kWh chcú podporu 0,44 centa. EnWB postaví kapacitu s výkonom 900 MW bez subvencie. Bude to prvý projekt bez štátnych dotácií na svete.

V súčasnosti dostávajú výrobcovia elektriny v parkoch v príbrežných vodách za kWh 19,2 centa. Šéf elektrizačnej siete Jochen Homann povedal, že víťazné ponuky sú hlboko pod cenovou úrovňou, akú očakával.

Víťaz tendra na výrobu elektriny v slnečnom parku chcel za každú kWh dotáciu len ťažko uveriteľných 8 centov.
 

Aj v Dánsku sa už vypisujú tendre na budovanie energetických parkov v morských vodách. Naposledy v nich zvíťazila firma, ktorá chcela len 5 centov za jednu kWh, ktorú dodá do siete.

V Nemecku sa začalo diskutovať o nevýhodnosti budovania veterných parkov na pevnine. V porovnaní s morom na nej fúka vietor nepravidelne a zväčša podstatne slabší. Vysoké pylóny narušujú ráz krajiny a v blízkosti obydlí ich šum zaťažuje ľudí. Tieto nedostatky využívajú členovia ekologických organizácií. Často organizujú protestné akcie a od úradov žiadajú, aby ich projekty nepovolili.

Na mori môžu byť stožiare vyššie aj ako Kolínsky dóm, nikoho to nevyrušuje. Výstavba parkov je síce v mori zložitejšia, ale môže sa tam budovať menej väčších zariadení namiesto súčasných malých.

Víťazi nemeckého tendra, ktorého výsledky oznámil vo štvrtok (13.4.), budú realizovať projekty v prvej polovici nasledujúceho desaťročia. Do prevádzky ich uvedú okolo roku 2025.

Odborníci predpokladajú, že v druhej polovici 20. rokov tohto storočia štátna subvencia na výrobu elektrickej energie vo veterných parkoch už nebude potrebná.

21.04.2017 TASR

PREDPLAŤTE SI

220x600 SKA

Nenechajte si ujsť...