1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Tusk sa v liste Junckerovi postavil proti plynovodu Severný prúd 2

gas pipeline1Brusel - Predseda Európskej rady Donald Tusk podporuje prísne posúdenie sporného projektu plynovodu Severný prúd 2 (Nord Stream 2) z Ruska do Nemecka.

V liste adresovanom šéfovi Európskej komisie (EK) Jean-Claudeovi Junckerovi požaduje "komplexné európske riešenie" a dodržanie všetkých pravidiel Európskej únie (EÚ), potvrdili dnes európski diplomati.

Plynovod cez Baltické more by mal vzniknúť navyše k už existujúcej vetve plynovodu Severný prúd 1 (Nord Stream 1) a od roku 2019 umožniť zvýšenie dodávok ruského plynu do západnej Európy. Proti plynovodu sa postavili predovšetkým východoeurópske krajiny. Jedným z ich argumentov je, že to ešte zvýši závislosť Európy od Ruska. Severný prúd 2 navyše obíde Ukrajinu, ktorá je dôležitou transportnou krajinou pre ruský plyn.

Tusk sa podľa informácií portálu Politico v liste Junckerovi otvorene postavil proti projektu. Severný prúd 2 nie je podľa Tuska v súlade s európskymi záujmami a ponecháva Ukrajinu na milosť Rusku. Detaily z listu však nie sú známe.

Hovorca EK zdôraznil, že Juncker už minulý rok potvrdil, že Severný prúd 2 musí splniť všetky pravidlá EÚ. Aktuálne sa pracuje na právnom rámci, ktorý dostanú členské štáty EÚ na schválenie. Hovorca však neuviedol žiaden časový harmonogram.

13.06.2017 TASR

PREDPLAŤTE SI

220x600 SKA

Nenechajte si ujsť...