1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Trh s ropou bude v druhej polovici roka viac vybalansovaný, tvrdí OPEC

opec logoViedeň - Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) predpovedá, že svetový trh s ropou bude v druhej polovici roka viac vybalansovaný ako v prvých šiestich mesiacoch 2016, keďže dopyt po komodite stúpa a dodávky od členov kartelu slabnú.

Členovia OPEC vyjadrili podobný názor už na svojom zasadaní začiatkom júna.

Ropný kartel vo svojej správe, ktorú aktualizuje každý mesiac, uviedol, že pre nepokoje v Nigérii klesla jeho produkcia minulý mesiac na 32,36 milióna barelov (1 barel = 159 litrov) ropy. To je len o niečo menej ako 32,6 milióna barelov, čo je odhadovaný objem ťažby potrebný na uspokojenie dopytu v 2. polroku 2016.

“Očakávané zlepšenie podmienok v globálnej ekonomike by malo viesť k lepšiemu vybalansovaniu trhu s ropou do konca tohto roka," uvádza sa vo vyhlásení organizácie so sídlom vo Viedni. OPEC predpovedá, že prevaha ponuky nad dopytom sa pravdepodobne už v nasledujúcich kvartáloch (3. a 4.) zmierni.

Ceny ropy už vrástli o zhruba 80 % od februára, keď dosiahli najnižšiu úroveň za 12 rokov. Dôvodom bol nečakaný pokles ťažby v Kanade pre mohutný požiar v provincii Alberta a v Nigérii v dôsledku nepokojov.

OPEC si na zasadaní 2. júna nestanovil žiadne ciele v oblasti ťažby. V máji sa produkcia ropy v rámci OPEC znížila o 99.800 barelov denne, pre úroky militantov v Nigérii, ktoré spôsobili obmedzenie dodávok.

20.06.2016 TASR

PREDPLAŤTE SI

220x600 SKA

Nenechajte si ujsť...