1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Správca OKD poprel pohľadávky za 10 mld. Kč, Česku hrozí arbitráž

mine vagonPraha - Konkurzný správca českej ťažobnej spoločnosti OKD Lee Louda pred Krajským súdom v Ostrave oficiálne poprel pohľadávky Citibank vo výške 10 miliárd Kč (370,03 milióna eur).

Odstrihol tak najväčšieho veriteľa od dôležitého štvrtkového (11.8.) rozhodovania o tom, či ťažobná firma zbankrotuje, alebo podstúpi reorganizáciu. Česku teraz hrozí miliardová arbitráž.

Väčšinu pohľadávok, ktoré prihlásila Citibank, uplatňuje skupina zahraničných investorov Ad Hoc Group (AHG). Českej republike preto hrozí arbitráž. O hrozbe arbitráže sa zmienil v rozhovore tento týždeň energetický poradca Radek Šnábl, ktorý zastupuje skupinu zahraničných investorov.

Veritelia budú vo štvrtok hlasovať o návrhu spoločnosti OKD poslať firmu do reorganizácie a zabrániť tak jej pádu. Skupina AHG preto postup správcu ostro napadla.

"Tvrdenie a argumentácie, o ktoré se úsilie o popretie pohľadávok Citibank opiera, sú v silnom rozpore so všetkými dostupnými dôkazmi a podkladmi," uviedol tlačový hovorca AHG Roman Pařík. Ako povedal, rozhodnutie konkurzného správcu poprieť tieto pohľadávky a vyradiť ich z konkurzného konania značne poškodzuje reputáciu Českej republiky v očiach zahraničných investorov a jasne odporuje princípom právneho štátu a vyspelej trhovej ekonomiky.

Vyradením pohľadávok Citibank bude pri rozhodovaní o ďalšom osude OKD chýbať hlas najväčšieho veriteľa, ktorý drží približne polovicu prihlásených pohľadávok. Veritelia prihlásili celkovo pohľadávky za viac než 20 miliárd Kč, konkurzný správca ich ale poprel za viac než 17 miliárd Kč. Medzi nimi aj pohľadávku českého ministerstva priemyslu v hodnote 1,8 miliardy Kč na prípadnú technickú likvidáciu šácht.

Veritelia, ktorých pohľadávku správca poprie, sa môžu obrátiť na súd. To ale nemá odkladný účinok.

18.08.2016 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...