1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Rusko a Venezulea znova diskutovali o možnom zmrazení ťažby ropy

Oil Well6Petrohrad - Ruský minister energetiky Alexander Novak rokoval so svojím venezuelským kolegom Eulogiom del Pinom o možnom zmrazení ťažby ropy. Obaja politici sa stretli na separátnych rokovaniach na okraj Medzinárodného ekonomického fóra v Petrohrade.

"Diskutovali sme o možnosti spolupráce a ďalšom postupe," uviedol Novak. Dodal, že ak sa situácia na globálnom trhu s ropu zhorší, producenti môžu obnoviť rokovania o zmrazení jej ťažby.

Poprední svetoví producenti ropy z Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a Rusko sa v apríli pokúsili dosiahnuť dohodu o zmrazení svojej ťažby na januárovej úrovni, ale bez úspechu. Dôvodom bol postoj Saudskej Arábie, ktorá trvala na tom, že akákoľvek dohoda o zmrazení ťažby musí byt záväzná pre všetkých producentov. Irán však už pred rokovaniami avizoval, že o tom začne uvažovať, až keď jeho produkcia dosiahne úroveň pred zavedením sankcií.

Západ totiž len tento rok zrušil embargo na dovoz ropy z Iránu, ktorý obmedzil svoj jadrový program. Teherán chce najskôr získať stratený podiel na trhu s ropou, až potom je ochotný rokovať o zmrazení ťažby, čo väčšina producentov údajne chápe. Až na Saudskú Arábiu. Tá trvala na tom, aby svoju produkciu zmrazil aj Irán.

S nápadom zmraziť ťažbu prišli producenti koncom januára, keď sa ceny ropy prepadli na najnižšiu úroveň za 12 rokov. Odvtedy však komodita znova posilnila a jej ceny stúpli o zhruba 80 %.

23.06.2016 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...