1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Produkcia ropy v Rusku sa v novembri udržala blízko postsovietskeho rekordu

Oil Well6Moskva - Produkcia ropy v Rusku zotrvala v novembri nad úrovňou 11,2 milióna barelov denne (1 barel = 159 litrov) a udržala sa tak v blízkosti postsovietskeho rekordu, ktorý dosiahla v predchádzajúcom mesiaci.

To znamená, že aj po znížení produkcie, čo Rusko prisľúbilo v rámci dohody so štátmi Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC), bude táto stále na vysokej úrovni.

Ako uviedlo ruské ministerstvo energetiky, produkcia ropy dosiahla v Rusku minulý mesiac 11,21 milióna barelov denne. Na porovnanie, v októbri to bolo 11,23 milióna barelov/deň, čo znamenalo najvyššiu úroveň od rozpadu Sovietskeho zväzu v roku 1991.

Ruský minister energetiky Alexander Novak uviedol, že v rámci dohody s OPEC zníži Rusko svoju produkciu od januára o 300.000 barelov denne. Samotný ropný kartel sa 30. novembra vo Viedni dohodol na redukcii svojho ťažobného limitu o 1,2 milióna na 32,5 milióna barelov denne.

Moskva chce prisľúbenú redukciu uskutočňovať postupne počas šiestich mesiacov, dodal Novak. Uvedených 300.000 barelov, o ktoré plánuje Rusko dennú produkciu znížiť, by sa malo rozdeliť medzi jednotlivé ropné spoločnosti, detaily však Novak nezverejnil.

09.12.2016 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...