1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

OPEC ako jednotný celok zaniká, tvrdí Sečin

opec logoMoskva - Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) ako jednotný celok zaniká a na časy, keď mohla určovať podmienky na globálnom trhu s ropou, by sa malo zabudnúť. Vyhlásil Igor Sečin, šéf najväčšej ruskej ropnej firmy Rosnefť.

Je to prvý komentár najvplyvnejšieho šéfa firmy z ruského ropného priemyslu po neúspechu aprílových rokovaní popredných členov OPEC a Ruska o zmrazení ťažby na januárovej úrovni.

Sečin, dlhoročný spojenec prezidenta Vladimira Putina, sa skepticky vyjadroval na adresu OPEC aj predtým a tvrdil, že Rusko ako jeden z najväčších producentov ropy na svete by sa malo riadiť vlastnou stratégiou a chrániť svoj podiel na svetovom trhu.

Domnieva sa, že na časy po roku 1970, keď skupina najväčších producentov ropy z Blízkeho východu mohla určovať podmienky na globálnom trhu s ropou vytvorením kartelovej štruktúry ako je OPEC, by sa malo zabudnúť.

V tejto chvíli viaceré objektívne faktory vylučujú možnosť, aby akýkoľvek kartel diktoval trhu svoju vôľu," dodal. Čo podľa neho znamená, že OPEC prakticky prestáva exitovať ako jednotná organizácia.

17.05.2016 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...