1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Nemecká vláda podporí transformáciu energeticky náročných odvetví

german flag1Berlín - Energeticky náročné podniky v Nemecku sa môžu uchádzať o podporu z nového dotačného programu, ktorý im má uľahčiť prechod k výrobným procesom šetrnejším voči životnému prostrediu. V prvom ponukovom kole sú k dispozícii štyri miliardy eur na obdobie 15 rokov, oznámilo v utorok spolkové ministerstvo hospodárstva.

O podporu v rámci takzvaných zmlúv na ochranu klímy môžu žiadať podniky, ktoré sa vlani v lete úspešne zúčastnili na prípravnom konaní. Program sa zameriava na odvetvia ako oceliarsky, papierensky, sklársky a chemický priemysel. Na podanie žiadosti majú záujemcovia čas štyri mesiace.

Zväz nemeckého priemyslu (BDI) vyhlásenie verejných súťaží privítal. "Rozsiahla štátna podpora je nevyhnutná, ak sa má politicky želaná transformácia smerom ku klimatickej neutralite podariť v krátkom čase," uviedol prezident BDI Siegfried Russwurm.

Ministerstvo hospodárstva očakáva, že objem emisií oxidu uhličitého, ktoré priemysel vypúšťa do ovzdušia, vďaka novému programu do roku 2045 klesne o približne 350 miliónov ton. Očakáva sa, že spoločnosti peniaze vrátia, keď sa ich nové výrobné procesy stanú lacnejšími a konkurencieschopnejšími na voľnom trhu.

20.03.2024 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...