1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Maďarský premiér Orbán prijal vedenie Rosatomu, rokovali o Paksi

Nuclear Energy PlantBudapešť - Zhodnotenie stavu prípravy projektu rozšírenia atómovej elektrárne v juhomaďarskom Paksi a očakávané úlohy v najbližšom období boli hlavnou témou budapeštianskej schôdzky. 

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán sa stretol s generálnym riaditeľom ruského koncernu Rosatom Alexejom Lichačevom.

Podľa internetového vydania týždenníka Heti Világgazdaság Orbánov hovorca Bertalan Havasi uviedol, že na rokovaní sa zúčastnil minister riadiaci úrad vlády János Lázár, minister bez kresla zodpovedný za rozšírenie elektrárne v Paksi János Süli a za Rosatom aj prvý námestník generálneho riaditeľa Kirill Komarov. Bližšie detaily rozhovorov nezverejnili.

Süli 9. mája uviedol, že nové dva bloky elektrárne by mohli vyrábať elektrickú energiu už v roku 2026. Minister dodal, že prípravné investície sa môžu začať na budúci rok. Zdôraznil, že mimoriadnu pozornosť bude venovať tomu, aby sa dosiahla 40-% účasť domácich dodávateľov na tomto projekte, ako je to uvedené aj v zmluve, čo však podľa jeho slov bude mať aj isté zatiaľ nešpecifikované riziká.

Ruský prezident Vladimir Putin na pracovnej návšteve v Budapešti 2. februára povedal, že s Orbánom venovali mimoriadnu pozornosť projektu výstavby dvoch nových blokov atómovej elektrárne v Paksi. "Tento projekt v hodnote 12 miliárd eur vytvorí 10.000 nových pracovných miest," podčiarkol vtedy Putin.

21.06.2017 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...