1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Konsolidované tržby EPH vlani medziročne stúpli o 25 % na 4,57 mld. eur

EPH logoBratislava/Praha - Konsolidované tržby spoločnosti Energetický a průmyslový holding, a. s., (EPH) vzrástli v roku 2015 medziročne o 25 % na 4,57 miliardy eur.

Prevádzkový zisk bez vplyvu negatívneho goodwilu a pred odpočítaním odpisov a amortizácie (EBITDA) dosiahol úroveň 1,64 miliardy eur. V roku 2014 dosiahla EBITDA výšku 1,39 miliardy eur, teda vlani vzrástla o 18 %.

Ako ďalej informoval riaditeľ marketingu a komunikácie EPH Daniel Častvaj, relatívna miera zadlženia vyjadrená pomerom čistého dlhu k EBITDA (tzv. leverage) významne klesla na úroveň 2,8-násobku, ktorú možno v prípade EPH vďaka vysokému podielu infraštruktúrnych aktív považovať za veľmi konzervatívnu.

"V oblasti akvizícií regulovaných a kontrahovaných aktív sme naplnili naše priority a vybudovali najsilnejšiu regionálnu infraštruktúrnu skupinu EP Infrastructure. Tá sa stala kľúčovým ekonomickým pilierom EPH. Generuje totiž silné a predikovateľné cash-flow, ktoré je takmer nezávislé od vývoja cien elektrickej energie a ďalších komodít. Práve tieto činnosti tak zásadným spôsobom stabilizujú ekonomické výsledky EPH a súčasne, v spojení s minimálnymi požiadavkami akcionárov EPH na výplatu dividend, vytvárajú podmienky pre posilňovanie finančného profilu skupiny a pre ďalší akvizičný rast v oblasti výroby elektriny na vybraných európskych trhoch," povedal predseda predstavenstva EPH Daniel Křetínský.

21.07.2016 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...