1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Irán si vlani upevnil v ťažbe zemného plynu tretiu pozíciu na svete

gas fire2Teherán – Irán vyťažil v minulom roku 192,5 miliardy kubických metrov (m3) zemného plynu. Informáciu obsahuje Štatistický prehľad ťažby zemného plynu na svete v roku 2015, ktorý tradične každoročne vypracúva britský koncern BP.

Iránska ťažba zemného plynu vzrástla medziročne o 5,7 %. V roku 2014 bola 182 miliárd m3.

Irán si vlani v ťažbe zemného plynu upevnil tretiu pozíciu za Spojenými štátmi a Ruskou federáciou, čím obhájil druhýkrát po sebe umiestnenie medzi tromi najväčšími producentmi zemného plynu z  predvlaňajška.

Irán má podľa dostupných informácií najväčšie zásoby zemného plynu na svete. Vláda sa usiluje zvýšiť jeho ťažbu využívaním domáceho kapitálu, ale aj v spolupráci so zahraničnými partnermi. Hlavná časť investícií zvyšuje ťažobné kapacity na nálezisku South Pars.

Nálezisko South Pars zdieľa Teherán s Katarom. Odborníci predpokladajú, že sa v ňom nachádza asi 8 % známych svetových zásob plynu.

Nálezisko sa nachádza pod morským dnom Perzského zálivu. Jeho plocha sa odhaduje na 9700 štvorcových kilometrov (m2). Z nich patrí do iránskych teritoriálnych vôd 3700 km2 a 6000 km2 je katarských.

20.06.2016 TASr

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...