1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Export plynu a ropy z Kataru pokračuje napriek roztržke so susedmi

LNGDauha - Katar je najväčší predajca skvapalneného zemného plynu (LNG) na svete.

Má stále prístup k lodným trasám a môže pokračovať v dodávkach ropy a plynu klientom, aj keď Saudská Arábia a ďalšie susedné štáty zabránili emirátu vyvážať tieto suroviny cez ich teritoriálne vody.

Štátny producent plynu Qatargas dnes informoval japonskú spoločnosť Jera, že bude pokračovať v "normálnych" dodávkach LNG napriek tomu, že susedia na čele so Saudskou Arábiou prerušili diplomatické styky s emirátom. Povedal to hovorca Jera Atsuo Sawaki. Jera je najväčším japonským importérom katarského LNG v rámci dlhodobých zmlúv.

Zvyšovanie napätia v Perzskom zálive pravdepodobne nenaruší dodávky LNG hlavným zákazníkom Kataru v Ázii, potvrdil Robin Mills, šéf konzultačnej spoločnosti Qamar Energy v Dubaji.

"Katar by mal byť v zásade schopný exportovať cez svoje vlastné vody, Irán a Omán," povedal Mills.

Saudská Arábia a jej traja spojenci - Bahrajn, Spojené arabské emiráty (SAE) a Egypt v pondelok (5.6.) prerušili styky s Katarom pre jeho vzťahy s Iránom a podporu islamských teroristov.

Vlády týchto krajín zároveň oznámili, že pozastavia leteckú a námornú dopravu do a z Kataru. Katar pritom vlani vyviezol 79,62 milióna ton LNG, čo predstavuje 30 % celosvetových dodávok. Uviedla Medzinárodná skupina dovozcov skvapalneného zemného plynu, známa pod francúzskou skratkou GIINGL, vo svojom odhade.

Štátna firma Katar Petroleum, štvrtý najväčší výrobca ropy a zemného plynu na svete, má iba päť odberateľov plynu z Blízkeho východu: Kuvajt, Omán, Jordánsko, SAE a Egypt. Export LNG do týchto krajín predstavoval vlani len zhruba 10 % z celkového vývozu z Kataru podľa údajov GIINGL.

"Predpokladám, že vývoz LNG do SAE sa zastaví," povedal Mills.

Katar je síce členom Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC), ale je jej tretím najmenším exportérom. V máji dodal na trh iba 620.000 barelov (1 barel = 159 litrov) ropy denne. Väčšinu ropy vyváža do Ázie.

Katar okrem prepravy LNG a ropy tankermi, exportuje zemný plyn plynovodom, ktorý prevádzkuje spoločnosť Dolphin Energy. Tú vlastnia spoločnosti Mubadala Developmen, Total SA a Occidental Petroleum z Abu Zabí. Týmto potrubím exportuje emirát plyn do Spojených arabských emirátov a Ománu, využíva však len dve tretiny jeho kapacity.

Export plynu cez plynovod Dolphin do SAE a Ománu zatiaľ pokračuje ako doteraz, uviedli dva zdroje oboznámené so situáciou, podľa ktorých sa neobjavili žiadne signály o obmedzení dodávok.

Potenciálne odstavenie potrubia by spôsobilo "vážny problém" v SAE, keďže dopyt po elektrine v lete vrcholí, upozornil Mills. Bagatelizoval aj pravdepodobnosť, že by jedna zo strán zastavila transport plynu cez toto potrubie vzhľadom na problémy, ktoré by to spôsobilo SAE. A Katar si zase chce udržať reputáciu spoľahlivého dodávateľa.

13.06.2017 TASR

PREDPLAŤTE SI

220x600 SKA

Nenechajte si ujsť...