1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Eustream a Bulgartransgaz podpísali memorandum o plynovode Eastring

eustream-logo1Bratislava/Sofia 9 - Slovenskí a bulharskí prevádzkovatelia prepravných plynárenských sietí Eustream a Bulgartransgaz v Sofii podpísali memorandum o porozumení o plynovode Eastring. TASR informoval hovorca spoločnosti Eustream Pavol Kubík.

Slávnostný podpis dokumentu za prítomnosti bulharskej ministerky energetiky Temenužky Petkovej a slovenského ministra hospodárstva Petra Žigu (Smer-SD) je podľa Kubíka dôležitým míľnikom pri presadzovaní projektu, vďaka ktorému príde k prepojeniu plynárenských sietí západnej a juhovýchodnej Európy.

V memorande o porozumení podľa neho obaja prepravcovia deklarovali zámer podporovať projekt plynovodu Eastring. Strany sa dohodli tiež na spolupráci pri vypracovávaní analýz a hodnotení, ktoré budú slúžiť ako podklad pri rozhodovaní o realizácii plynovodu.

Hovorca pripomenul, že plynovod Eastring získal status tzv. projektu spoločného záujmu pre EÚ. Jeho vybudovanie umožní dodávať zemný plyn zo západnej Európy na Balkán a ďalej do Turecka. Takisto bude využiteľný aj v opačnom smere na dodávky plynu z etablovaných zdrojov, ale aj z alternatívnych zdrojov z kaspickej oblasti a Blízkeho východu, vďaka čomu sa zásadne posilní bezpečnosť dodávok zemného plynu v strednej a juhovýchodnej Európe.

16.06.2016 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...