1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Do nového poľského terminálu dorazil prvý tanker s komerčnou dodávkou LNG

LNGVaršava - Do nového poľského terminálu v prístavnom meste Swinoujscie dorazil prvý tanker s komerčnou dodávkou skvapalneného plynu (LNG). Je to významný míľnik pre Poľsko, ktoré chce znížiť svoju závislosť od dodávok plynu z Ruska.

Tanker Al Nuaman zakotvil v prístave Swinoujscie na brehu Baltického mora a priviezol 210.000 kubických metrov (m3) skvapalneného plynu, ktorý bude do 24 hodín napumpovaný do transportnej rozvodnej siete. Uviedla to spoločnosť Gaz-System, prevádzkovateľ štátneho plynovodu, v e-maile.

Od soboty ponesie terminál meno bývalého prezidenta Lecha Kaczynského. S projektom sa totiž začalo počas jeho pôsobenia v úrade.

"Terminál je jedným z najdôležitejších prvkov budovania energetickej nezávislosti Poľska a diverzifikácie dodávok," uviedla hovorkyňa Gaz-Systemu.

Poľsko je zatiaľ závislé od dodávok ruského plynu, ktoré pokrývajú dve tretiny jeho spotreby. Nový terminál by mu mal pomôcť diverzifikovať dodávky. Ešte tento mesiac by mala do prístavu Swinoujscie doraziť ďalšia komerčná dodávka LNG, tento raz z Nórska.

Poľsko plánuje zdvojnásobiť pôvodnú kapacitu terminálu, ktorý zatiaľ môže prijať 5 miliárd m3 plynu ročne, a chce tiež vybudovať plynovod do Nórska, aby už nepotrebovalo žiadny plyn z Ruska. Platnosť aktuálneho dlhodobého kontraktu na dodávky plynu od ruského gigantu Gazprom vyprší v roku 2022. Varšava nemá v pláne obnoviť kontrakt so súčasnými podmienkami. Chce, aby dodávky plynu z Ruska boli iba "doplnkové" a plánuje odoberať surovinu od Gazpromu len ak bude za výhodnejšiu cenu ako komerčné dodávky. Uviedol to začiatkom júna štátny tajomník poľského ministerstva energetiky Piotr Naimski.

24.06.2016 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...