1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Regulačný úrad v USA schválil prevzatie Syngenta koncernom ChemChina

chemchina logoWashington - Americký regulačný úrad schválil prevzatie švajčiarskeho výrobcu pesticídov a osív Syngenta čínskym štátnym koncernom ChemChina.

To zvyšuje pravdepodobnosť, že sa čínskej spoločnosti podarí dotiahnuť jej najväčšiu zahraničnú akvizíciu do úspešného konca.

ChemChina sa vo februári tohto roka dohodla s koncernom Syngenta na jeho prevzatí za rekordných 43 miliárd dolárov (38,13 miliardy eur). Súhlas amerických úradov s touto akvizíciou tak predstavuje rozhodujúci krok k dokončeniu akvizície. Syngenta dnes uviedla, že by celý proces chcela uzavrieť do konca tohto roka.

Ale oba koncerny potrebujú ešte súhlas veľkého počtu regulátorov v ďalších krajinách sveta.

Syngenta je totiž kľúčový hráč na trhu s pesticídmi a osivami. V USA má napríklad prevádzky v Severnej Karolíne, Kalifornii, Delaware, Iowe a Minnesote.

Viacerí africkí zákonodarcovia pritom vyzvali úrady, aby podrobne preskúmali vplyv akvizície na potravinovú bezpečnosť v USA.

Číňania si od akvizície koncernu Syngenta sľubuje modernizáciu svojho poľnohospodárstva, Švajčiari zase "privilegovaný" prístup na obrovský čínsky trh.

Peking, ktorý sa snaží dosiahnuť vyššiu mieru potravinovej sebestačnosti, tak získa prístup k špičkovej technológii nielen pre výrobu chemických prípravkov na ochranu rastlín, ale aj pre šľachtenie osiva a sadiva.

Pre Čínu, kde rýchlo stúpa podiel mestského obyvateľstva a rastie spotreba potravín, predstavuje modernizácia poľnohospodárstva zásadnú úlohu.    

Číňania súhlasia s tým, aby Syngenta mala naďalej sídlo v Bazileji. Jej štruktúru ani top manažment v najbližších rokoch meniť nemienia, takže zhruba 28.000 zamestnancov koncernu, ktorý dosahuje ročný obrat zhruba 13,5 miliardy dolárov, sa zatiaľ o svoje miesta strachovať nemusí.

31.08.2016 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...