1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Regulácia tzv. večných chemikálií nesmie brzdiť technologický rozvoj

skumavkyFrankfurt nad Mohanom  – Nemecký minister hospodárstva Robert Habeck vyzval vo štvrtok na diferencovaný prístup k tzv. večným chemikáliám (PFAS). Regulácie v záujme ochrany spotrebiteľa sú potrebné, nesmú však brzdiť hospodársky rast a technologický rozvoj, povedal v rozhovore pre agentúru DPA.

Keď tieto chemikálie ohrozujú ľudí a životné prostredie, pričom sa dajú ľahko nahradiť inými látkami, je správne podporiť ich vyradenie, zároveň však nesmie byť ohrozená obnova priemyslu, povedal Habeck.

Večné chemikálie je označenie pre perfluóralkylové a polyfluóralkylové látky (PFAS). V rámci Európskej únie (EÚ) sa diskutuje o ich možnom zákaze. PFAS zohrávajú ústrednú úlohu pre moderné technológie, ako sú polovodiče, elektrolyzéry a elektrické pohony. V týchto oblastiach sa PFAS nedajú jednoducho nahradiť, a preto je potrebný diferencovaný regulačný rámec s výnimkami pre dôležité technológie budúcnosti, zdôraznil Habeck.

Skupina PFAS zahŕňa približne 10.000 jednotlivých látok, ktoré sa používajú vo výrobkoch každodennej spotreby, ako nepremokavé oblečenie, obaly na potraviny či nerezové panvice. V priemysle majú využitie napríklad v tesneniach, izoláciách alebo kábloch. Dôležité sú aj pre výrobu lítium-iónových batérií, napríklad pre elektronické autá alebo vodíkové technológie.

Tieto látky charakterizuje mimoriadna trvácnosť a odolnosť voči rozkladu, práve preto sú známe ako "večné chemikálie". Do prostredia sa dostávajú z kanalizácií, čistiarní odpadových vôd, tovární, skládok, ale aj polí. V riekach kontaminujú ryby, ktoré sú následne konzumované ľuďmi a ďalšími zvieratami. Dostať sa však môžu aj priamo do pitnej vody.

14.08.2023 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...