1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

ZKW zaznamenalo ďalší rekordný rok

zkw logoKoncern ZKW Group, výrobca svetlometov a svetelných systémov uzavrel fiškálny rok 2016 s ďalším rekordným výsledkom. Medzinárodný dodávateľ pre automobilový priemysel zvýšil svoje konsolidované tržby na 968,5 milióna eur.

V priebehu roku 2016 zároveň vzrástol aj počet zamestnancov z 5700 na 7500.

ZKW Group sa v roku 2016 opäť podarilo výrazne zvýšiť tržby koncernu a zaznamenať tak v poradí už siedmy úspešný fiškálny rok v rade. Od roku 2010 tak vzrástli tržby koncernu takmer štvornásobne z 280 miliónov na 968,5 miliónov eur. Hlavnou činnosťou ZKW Group je vývoj a výroba svetelných systémov a elektronických modulov pre automobilový priemysel. Koncern pôsobí okrem Rakúska a Slovenskej republiky aj v Českej republike, Číne, Indii, Mexiku a USA.

Kľúčovým cieľom pre súčasný rok 2017 zostáva napĺňanie stratégie rastu a ďalší rozvoj výskumu a výrobných kapacít. „V roku 2017 sa budeme pripravovať na implementáciu nových, inteligentných riešení. Pre tento účel plánujeme zvýšiť investície do našich divízií elektroniky, čím určite prevýšime v tržbách hodnotu jednej miliardy eur,“ vysvetľuje Oliver Schubert, CEO ZKW Group.

V súčasnosti už prebieha rozširovanie výskumného komplexu vo Wiener Neustadt a ZKW tu plánuje preinvestovať 3,5 milióna eur. Výsledkom bude rozšírenie priestorov o 2800 m2 a vytvorenie až 175 nových pracovných miest. Kým na Slovensku zamestnáva ZKW okolo 2000 ľudí, v susednom Rakúsku pracuje pre koncern až 3200 zamestnancov, z ktorých už v súčasnosti pôsobí viac než 200 v závode vo Wiener Neustadt.  

Medzinárodná expanzia

Vďaka priaznivej hospodárskej a politickej situácii rozšíri koncern aj továreň v čínskom meste Dalian, čím zvýši počet zamestnancov produkujúcich svetlomety pre európskych aj lokálnych zákazníkov na 900. Ku koncu roka 2017 tak vzrastie počet zamestnancov koncernu na 8300. ZKW ale naďalej hľadá kvalifikovaných špecialistov do svojich závodov v Slovenskej republike, Rakúsku, Mexiku aj Číne. Na Slovensku v súčasnosti pôsobí ZKW v Krušovciach vo vysoko modernom zariadení s oddelením vývoja už 10 rokov. Počas tohto obdobia sa fabrika rozrástla z pôvodných 100 na súčasných 2000 zamestnancov a vyrába okrem pôvodných malých svetiel aj hlavné automobilové svetlomety.

Budúcnosť je v autonómnom riadení

ZKW Group predpokladá, že sektor automatizovaných automobilových systémov bude v budúcnosti jeden z kľúčových segmentov trhu. „Autonómne riadenie vyústi do výrazných zmien v dizajne áut, čo prirodzene ovplyvní aj svetelné systémy. Tie budú obsahovať viac senzorov v svetlometoch a budú výraznejšie komunikovať s okolím a aktuálnou premávkou na cestách. Osvetľovanie cesty sa dostane do úzadia a bude plniť skôr doplnkovú úlohu. Preto budeme naďalej rozvíjať naše súčasné produkty v prémiovom segmente a popri tom podporovať aj riešenie pre autonómne riadenie,“ hovorí Oliver Schubert.

22.02.2017

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...