1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

VW a čínsky JAC sa dohodli na spoločnom vývoji elektromobilov v Číne

volkswagen logo2Peking/Wolfsburg - Volkswagen chce v Číne spolupracovať na vývoji a výrobe elektromobilov spolu so svojím partnerom Anhui Jianghuai Automobile (JAC), s ktorým podpísal memorandum porozumenia.

Podľa informácií cieľom partnerstva je dlhodobá spolupráca a spoločný vývoj elektromobilov v Číne.

JAC patrí v Číne medzi najväčších výrobcov elektromobilov a VW tu má už spoločný podnik s First Automotive Works a Shanghai Automotive. Keďže VW chce získať popredné miesto v oblasti elektrickej mobility, preveruje všetky možnosti úzkej a obojstranne výhodnej spolupráce s JAC.

VW chce výrazne zvýšiť predaj svojich elektromobilov, k čomu zrejme prispel aj súčasný emisný škandál. Elektromobilita je ťažiskom koncernovej stratégie pre rok 2025, keďže je nevyhnutná pre splnenie čoraz prísnejších emisných noriem v EÚ. Koncern chce v roku 2025 predať milión elektromobilov, čo v prepočte na súčasný stav znamená, že každé desiate auto bude mať výlučne elektrický pohon.

Čína patrí k hlavným trhom pre elektromobily, ktorých predaj tu vlani rástol oveľa výraznejšie než vo zvyšku sveta. Počet predaných elektromobilov a hybridov sa zvýšil štvornásobne zhruba na 180.000 a čínska vláda podporuje predaj aj rôznymi finančnými bonusmi.

Naproti tomu v Nemecku rozvoj elektromobility napreduje len veľmi pomaly. V 1. polroku sa predalo zhruba 20.500 hybridov a 4400 čistých elektromobilov. Od začiatku júla síce môžu kupci elektromobilov získať bonus 4000 eur a kupci hybridov 3000 eur, do 1. septembra prišlo na úrady len 3027 žiadostí. Vláda pritom chce do roka 2020 dostať na cesty milión elektromobilov.

14.09.2016 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...