1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Trump pohrozil Toyote vysokým clom, ak postaví plánovaný závod v Mexiku

toyota logo2Tokio - Po útoku Donalda Trumpa proti japonskej automobilke Toyota, že plánuje postaviť závod v Mexiku, sa japonská vláda demonštratívne postavila na obranu domáceho priemyslu.

"Japonské automobilky výrazne prispievajú k tvorbe pracovných miest v Spojených štátoch. Je dôležité, že ich úsilie a výsledky sa prijímajú s uznaním," povedal pre agentúru Kjódó japonský minister hospodárstva, obchodu a priemyslu Hirošige Sekó.

Akcie Toyoty po Trumpovom výpade na Twitteri klesli. Zaznelo v ňom: "Toyota plánuje vybudovať nový závod, v ktorom chce vyrábať corolly pre USA. V ŽIADNOM PRÍPADE! Buď závod postaví v USA, alebo bude platiť vysoké clo," napísal nadchádzajúci prezident vo štvrtok (5.1.).

Toyota je takmer 60 rokov súčasťou americkej kultúry. Jej priame investície za celé obdobie dosiahli 21,9 miliardy USD (20,85 miliardy eur). V 10 závodoch v štátoch zamestnáva 136.000 ľudí.

Šéf Toyoty Akio Tojoda novinárom v New Yorku povedal, že jeho závody zohľadnia Trumpove rozhodnutia vo svojej plánovanej podnikateľskej činnosti v Mexiku.

Toyota je tretím automobilovým koncernom, ktorý Trump napadol za jeho závody v susednom Mexiku. Predtým zaútočil na americké spoločnosti General Motors a Ford.

12.01.2017 TASR

PREDPLAŤTE SI

220x600 SKA

Nenechajte si ujsť...