1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Takata potvrdila za finančný rok 2015/16 stratu 13 mld. JPY

airbagTokio - Japonský výrobca airbagov Takata vykázal za uplynulý finančný rok, ktorý sa skončil 31. marca 2016, čistú stratu, aj keď nižšiu ako rok predtým.

Dôvodom sú náklady na masívne zvolávanie vozidiel po celom svete do servisov pre chybné airbagy, ktoré vyrobila Takata. Vedenie firmy oznámilo, že zvažuje "drastické zmeny" v divízii nafukovačov do airbagov a predaj niektorých aktív.

Japonská firma už začiatkom týždňa avizovala, že opäť vykáže stratu, aj keď pôvodne očakávala návrat k zisku. Takata potvrdila, že za 12 mesiacov do konca marca 2016 zaznamenala čistú stratu 13 miliárd jenov (104,74 milióna eur). To je menej ako strata 29,6 miliardy JPY v predchádzajúcom roku 2014/15.

Dôvodom sú problémy s nafukovačmi airbagov, ktoré v niektorých prípadoch explodovali a s veľkou silou, pričom sa do priestoru auta vymrštili kovové úlomky. Podľa odhadu amerických úradov nečakané explózie airbagov od Takaty spôsobili v USA smrť ôsmich ľudí a ďalších zhruba 100 ťažko zranili.

Americký Národný úrad pre bezpečnosť cestnej premávky NHTSA, vlani začiatkom novembra udelil firme Takata pokutu 70 miliónov USD (61,64 milióna eur), pretože dlhodobo tajila riziko explózie jej airbagov s dramatickými dôsledkami. A minulý týždeň úrad nariadil japonskej firme, aby k zvolávaniu áut na výmenu 29,8 milióna airbagov pridala ďalších 40 miliónov airbagov.

Takata už na celom svete vymenila viac ako 50 miliónov airbagov.  Japonská firma pôvodne očakávala, že v uplynulom roku dosiahne zisk 5 miliárd JPY. Takata pre stratu nevyplatí dividendy.

18.05.2016 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...