1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Štrajk v kolínskej TPCA nebude, firma pridá zamestnancom takmer 10 %

TPCA logoPraha - Po siedmich mesiacoch sa podarilo vedeniu automobilky TPCA v Kolíne dohodnúť s odborármi na novej kolektívnej zmluve.

Zamestnancom pridajú v tarifnej mzde od januára 1000 Kč (37 eur) a vďaka rastu ďalších príplatkov majú príjmy stúpnuť takmer o 10 %.

Rokovania o mzdách sa tento rok ťahali v TPCA rekordne dlho. Začali sa v januári a pre spory musel do hry vstúpiť aj sprostredkovateľ. Ten navrhol, aby od apríla firma pridala v tarifných mzdách 700 Kč. Odborárom sa to však nepáčilo a vyhlásili štrajkovú pohotovosť. Za štrajk sa vyslovilo 55 % zamestnancov.

"Dohodou sa štrajková pohotovosť končí. Myslím si, že sme dosiahli dobrý výsledok," povedal Milan Šubrt z Asociácie samostatných odborov.

K 700 Kč, ktoré firma začala vyplácať od apríla, sa na základe dohody zamestnancom pridá od januára k tarifnej mzde ešte ďalších 1000 Kč a o 6000 Kč sa zvýši 13. plat. Novinkou je aj jednorazový bonus za množstvo vyrobených áut vo výške 3800 Kč.

Celkovo tak firma zvýši príjem zamestnancov o 2311 Kč mesačne, čo znamená o 9,9 %. Kolektívna zmluva bude platiť až do konca budúceho roka.

30.08.2016 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...