1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Ruská automobilka Avtovaz plánuje rekapitalizáciu v objeme 85 mld. rubľov

autovaz logoMoskva - Najväčšia ruská automobilka Avtovaz zverejnila plán rekapitalizácie v objeme 85 miliárd rubľov (1,17 miliardy eur), ktorý by mal firme pomôcť pri plnení finančných záväzkov.

Ak akcionári návrh na rekapitalizáciu na mimoriadnom valnom zhromaždení, ktoré sa uskutoční v priebehu októbra, schvália, spoločnosť by už do konca tohto roka mohla predajom nových akcií získať okolo 25 miliárd rubľov.

Automobilka Renault, ktorá spolu s japonskou firmou Nissan vlastní v ruskej automobilke väčšinový podiel, už súhlasila s účasťou na rekapitalizácii. Rovnako sa vyjadrila aj ruská štátna spoločnosť Rostec, ktorá rovnako vlastní vo firme podiel.

Avtovaz požiadal svojich akcionárov o pomoc začiatkom tohto roka po tom, ako prepad na ruskom automobilovom trhu spôsobil firme za rok 2015 rekordnú stratu a audit vo firme poukázal na nepriaznivý stav jej financií. Ruský trh s autami patril v minulosti medzi najrýchlejšie rastúce, ale ekonomické sankcie západných krajín a pokles cien ropy spôsobili, že dopyt po autách začal v Rusku prudko klesať.

Minulý rok zaznamenal ruský automobilový trh pokles o 36 %, čo sa odrazilo aj na výsledkoch Avtovazu. Za prvých šesť mesiacov tohto roka oznámila firma prevádzkovú stratu na úrovni 27,6 miliardy rubľov.

12.09.2016 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...