1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Pre problematické airbagy počíta Takata s ročnou stratou tretí rok po sebe

takataTokio - Japonský výrobca autokomponentov Takata očakáva za súčasný obchodný rok vysokú stratu, zatiaľ čo pôvodne predpokladal zisk. To by znamenalo tretí stratový rok po sebe.

Dôvodom je pokuta v Spojených štátoch za kauzu problematických airbagov.

Takata oznámila, že za obchodný rok 2016/2017, ktorý sa skončí v marci, očakáva stratu 64 miliárd jenov (533,16 milióna eur). Pôvodne počítala s ročným ziskom na úrovni 20 miliárd jenov. Minulý mesiac ale firma priznala v USA vinu v kauze problematických airbagov a súhlasila so zaplatením 1 miliardy USD (935,28 milióna eur). Časť peňazí z tohto balíka predstavuje pokuta, časť kompenzácie poškodeným a časť financie pre automobilky, ktoré airbagy nakúpili a museli zvolať do servisov milióny vozidiel.

Firma sa tým však z problémov ešte nedostala. Čelí totiž hromadným žalobám, ako aj žalobám zo strany štátov Havaj a Nové Mexiko.

Problematické airbagy od firmy Takata sú spájané s približne 16 úmrtiami a zhruba 180 zraneniami vo svete. Dôvodom je, že vyvíjače tlaku v airbagoch od tejto spoločnosti môžu vybuchnúť a do priestoru vozidla vymrštiť množstvo kovových a plastových úlomkov. Len v USA automobilky rozhodli o zvolaní približne 69 miliónov áut do servisov.

21.02.2017 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...