1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

KBA otestuje emisie Porsche Cayenne pre podozrenie z manipulácií

porshe logo 2Berlín - Nemecká automobilka Porsche je ďalšou dcérskou spoločnosťou Volkswagenu (VW), ktorej sa dotkol emisný škandál materského koncernu.

Nemecký Spolkový úrad pre motorovú dopravu (KBA) totiž oznámil, že otestuje emisie športovo-úžitkového modelu Porsche Cayenne.

Automobilka Porsche sa odmietla vyjadriť k tejto správe. Uviedla len, že o tom ešte nebola oficiálne informovaná.

KBA tak zareagoval na článok v časopise Der Spiegel, podľa ktorého certifikovaná technická inšpekčná firma TÜV Nord pri testoch emisií oxidu dusíka namerala v prípade modelu Cayenne nezvyčajne vysoké hodnoty.

Podľa informácií Der Spiegel je aj toto vozidlo vybavené nelegálnym softvérom, ktorý dokáže maskovať skutočnú hodnotou emisií v rámci tzv. "režimu zahrievania".

Porsche na otázky časopisu Der Spiegel uviedlo, že výsledok testov je "nepravdepodobný" a dodalo, že jeho vlastné testy ukázali, že vozidlo spĺňa emisné normy.

Až doteraz bola automobilka Porsche len "malým hráčom" v obrovskom emisnom škandále VW, ktorý už stál koncern miliardy eur za odškodné a spätné odkúpenie vozidiel so zakázaným softvérom.

V prípade Porsche sa škandál VW dotkol len modelu Macan, a aj to len v rámci dobrovoľného zvolávania 630.000 vozidiel pre pochybnosti o ich emisiách. A zatiaľ neexistuje žiadny náznak, že sú vybavené nelegálnym softvérom.

Začiatkom tohto mesiaca však nemecká prokurátora oznámila, že rozširuje vyšetrovanie aj na automobilku Audi, ďalšiu dcéru VW, na ktorú sa predtým sústredili americké úrady. Podľa úradov aj niektoré modely Audi majú nainštalované zariadenie, ktorého cieľom je manipulácia s emisnými testami. Týka sa to 24.000 vozidiel v Nemecku a Európe.

20.06.2017 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...