1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Japonsko odmieta požiadavku USA na zlepšenie prístupu k trhu s autami

cars parking2Tokio/Washington - Japonsko odmietlo požiadavky Spojených štátov, aby viac sprístupnilo svoj trh s autami.

Reagovalo tak na sťažnosť USA podanú minulý týždeň na pôde Svetovej obchodnej organizácie (WTO), že "viacero mimocolných prekážok sťažuje prístup USA na japonský automobilový trh".

"Pri dovoze áut neuplatňujeme dovozné clá, ani žiadne mimocolné prekážky," povedal pre novinárov v reakcii na sťažnosti Američanov šéf japonského úradu vlády Jošihide Suga. "Naša pozícia je, že japonský trh s autami je už otvorený," dodal.

Američania sú okrem toho nespokojní aj s postojom Japoncov v oblasti prístupu na ich poľnohospodársky trh. Podľa Washingtonu japonský agrosektor stále chránia "značné" bariéry. Tým Američania jasne naznačili, akým smerom sa budú uberať nadchádzajúce dvojstranné rozhovory. Japonsko a USA sa podľa agentúry Reuters pripravujú na budúci mesiac na vzájomný ekonomický dialóg, ktorému budú predsedať podpredseda japonskej vlády Taró Aso a americký viceprezident Mike Pence.

Spojené štáty podali podobnú sťažnosť ako tento týždeň už v roku 2015. Tohtotýždňová sťažnosť však môže byť väčším problémom, keďže nová americká vláda je známa svojím dôrazom na prehodnotenie obchodných dohôd.

Japonsko už dalo najavo, že počas rokovaní sa chce viac sústrediť na diskusie o infraštruktúre, priamych zahraničných investíciách a energetike, čím by sa vyhlo citlivým otázkam okolo trhu s autami a poľnohospodárstva.

21.03.2017 TASR

PREDPLAŤTE SI

220x600 SKA

Nenechajte si ujsť...