1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Fiat Chrysler investuje v USA 1 mld. USD a vytvorí 2000 nových miest

fiat chrysler logo1Detroit - Nadnárodný automobilový koncern Fiat Chrysler Automobiles (FAC) investuje 1 miliardu USD (944.376,24 eura) do svojej značky Jeep v USA, a vytvorí tak 2000 nových pracovných miest.

Automobilky v Spojených štátoch sú totiž pod veľkým tlakom budúcej administratívy.

Nový prezident Donald Trump, ktorý nastúpi do úradu 20. januára, pohrozil producentom áut v USA zavedením ciel, ak presunú výrobu do Mexika. Vyhlásil tiež, že automobilkám, ktoré neinvestujú v USA, zvýši dane.

Americko-taliansky koncern FAC tak v nedeľu (8.1.) oznámil, že sa rozhodol investovať 1 miliardu USD do roku 2020 do rozšírenia výroby vo svojich továrňach v štátoch Michigan a Ohio. Koncern v oficiálnom vyhlásení uviedol, že táto investícia je ukážkou jeho záväzku posilniť svoju výrobnú základňu v USA.

FAC tiež oznámil, že presunie výrobu pickupov Ram z Mexika do Spojených štátov. Generálny riaditeľ FAC Sergio Marchionne dodal, že koncern o týchto krokoch "už nejaký čas" diskutoval.

Americká automobilka Ford Motor zase minulý týždeň zrušila plány na výstavbu závodu na výrobu menších áut v Mexiku za 1,6 miliardy USD. Namiesto toho použije 700 miliónov USD z plánovanej investície na rozšírenie výroby vo svojom závode v Michigane.

Nový prezident Trump na sociálnej sieti Twitter poďakoval Fordu za "vytvorenie 700 nových pracovných miest" v USA. A dodal, že je to len začiatok, ďalšie budú nasledovať.

Trump zároveň minulý týždeň odsúdil plány japonskej automobilky Toyota na výstavbu továrne v Mexiku, odkiaľ chce vyvážať autá do USA. Vyzval ju, aby radšej postavila závod v USA, inak bude musieť platiť vysoké clá na dovoz.

16.01.2017 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...